Kurmäti (c)
Tammikuu lopuillaan ja on paras bliniaika menossa. Kroatiassa blinit ovat lähes tuntematon käsite, niin kuin me ne tunnetaan. Samoin on mädin kanssa. Toki jotain purkkitavaraa löytyy kaupoista. Mieleeni kuitenkin tuli tehdä jotain ihan uutta. Kokeilla kuinka voisi tehdä kasvisversion noista kalanmunista. Joten otin käsittelyyn hokkaidokurpitsan. Hokkaido pysyy varsin hyvin napakkana kypsennettynäkin. Maku sillä on varsin mieto, pähkinäinen ja sitä on helppo marinoimalla viritellä.
Lähdin liikkeelle siitä että savustan kurpitsasiivuja jotta saan niihin hyvän savun maun. Savuliuosta tai -suolaa minulla ei ole täällä käytössä joten pistin tuon halpisgrillin tulelle. Hokkaidokurpitsaa
suolaa
kuivattua tai tuoretta tilliä

Pese hyvin ja halkaise kurpitsa. Poista siemenet ja pehmyt malto. Siemenet voi hyvin paahtaa seuraksi. Leikkaa ohuita siivuja, n. 5 mm, kurpitsasta. Ripottele pinnalle suolaa ja tilliä. Hiero hyvin siivuihin ja anna marinoitua n. 30-60 min. Savusta hyvin miedossa lämmössä puolikypsiksi tai kylmäsavussa niin 40 min. Laita uuniin +180 15 min. Älä päästä kypsiksi vaan jätä hyvin napakoiksi. Anna jäähtyä. Hienonna pieniksi kuutioiksi ja käytä kuin mätiä. Hyvä lisä on majoneesi, smetana, sipuli, chili, tuore tilli ja sitruuna.
Mäti istuu hyvin blinien lisäksi uuniperunan täytteeksi majoneesiin sekoitettuna, samoin leipien ym. päälle. Ja tästä saa aivan mielettömän upean skagenin.
Tämä kokeilu osui kerralla nappiin sikäli että sain aivan ”kalamaisen” maun ja kivan rakenteen näihin. Jossain välissä pitääkin kokeilla ”mätitahnaa” juustolla.


(c) Kalevi Ripatti 2017

Kommentit

Suositut tekstit