Viinissä haudutettu punajuurikaprispasta



Syksy on juuresten aikaa ja etenkin punajuurten. Nyt ne ovat parhaimmillaan, maukkaita ja meheviä. Myöhemmin varastoituna ne tulevat hieman puisevimmiksi ja kypsyminen kestää huomattavasti kauemmin. Siis herkutellaan nyt tuoreilla vastanostetuilla punajuurilla.
Punajuuria harvemmin on käytetty tähän tapaan pastan seuralaisena ja vielä viinissä haudutettuna. Kuitenkin lopputulos on varsin makuhermoja hivelevää ja samalla silmää. Kaveriksi punajuurelle sopii hirmuisen hyvin suolaliemessä mehustunut kapris. Sen mukava hapansuolainen maku kompensoi punajuuren ja hunajan makeutta sekä antaa vastapainoa. Tässä ei lihaa kaipaa, vaan jos jotain haluaa tähän tuunata niin pekonia silloin peliin.
Punajuuri ja sipuli on haudutettu valkoviinissä, varsin hapokkaassa rieslingissä ja lisää happoa antaa tähän balsamico. Hunajaa hieman tasapainottamaan ja tukemaa punajuuren omaa makeutta. Timjamia ehdottomasti ja päälle persiljaa. Potkua tähän ehdottomasti kevyellä chilillä. Toki piparjuurtakin voi käyttää, sopii myös hyvin tähän. Muistakaa kuitenkin kun teette että punajuuri pitää jäädä aavistuksen al dente, ettei vain mene muhjuksi. Kaveriksi vain jokin sopiva pasta ja päälle parmesaania.
Tämän valmistus on nopeaa. Melkein samaan aikaa valmistuu kuin pastavesi kiehahtaa ja pasta kypsyy.

2 punajuurta tuoretta
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
chiliä maun mukaan
2 rkl kaprista
oliiviöljyä
0,5 dl valkoviiniä
balsamicoa
hiven vettä tarvittaessa
suolaa
mustapippuria
1-2 tl hunajaa
timjamia
persiljaa
parmesaania
pastaa 2:lle

Suikaloi sipuli ja hienonna valkosipuli. Raasta tuoreet punajuuret. Aloita kuulottamalla hetki sipuleita pannulla reilussa oliiviöljyssä ja lisää heti perään raastetut punajuuret, timjami ja chili. Kun punajuuret alkavat pehmentyä niin lisää kaprikset, balsmico, hunaja ja viini. Mausta ja anna hautua n. 10 min hiljaisella tulella. Jos uhkaa kuivua kokonaan niin lisää vettä kevyesti. Kun pasta on kypsää niin nosta se joukkoon ja aavistus pastan keitinvettä antamaan mehevyyttä. Lisää persilja ja sekoita. Päälle parmesaania.


Kommentit

Suositut tekstit