Lämmin Syyssalaatti hunajabalsamicosiirapilla


Sataa ja on hämärää. Asun vuoren rinteellä 350 m korkeudella merestä ja se tuntuu näinä sadepäivinä. Ollaan välillä täysin pilvessä. Sitten kun täällä sataa, niin sitä tulee ja paljon. Koko kesä ollaan oltu kuivilteen ja nyt yhtenä yönä antoi koko kesän sademäärän yhdellä kertaa.
Joten tänään on loistava päivä tehdä jotain jumalaisen hyvää kasvisruokaa jossa sekoitetaan iloisesti syksyn makuja niin uunissa paahtaen, keittäen kuin hiven säilöenkin. Ajatus lähti kun tyhjensin puutarhasta kurpitsoja eilen. Sain yhden kivan kokoisen hokkaidokurpitsan ja useamman hieman pienemmän. Ja pienen lykkäsinkin uuniin punajuurten kanssa paahtumaan. Hokkaidon kiva pähkinäinen maku pääsee tässä oikeuksiinsa. Tässä kurpitsassa oli niin vähän siemeniä etten viitsinyt niitä alkaa paahtamaan. Vaan jos isomman paahtaan ja siitä ottaa siemenet erikseen paahtaen niin oivan lisän saa salaatille. Tuo kivaa rapeutta tähän. Kun kurpitsalohkot olivat kypsiä niin pois pelliltä ja perunalohkot tilalle ja kun ne olivat reilust puolikypsiä kourallinen kirsikkatomaatti vain joukkoon paahtumaan myös.
Porkkana ja palsternakka ovat ehdottomia tässä. Kuitenkaan en halunnut mitään uunijuureksia vaan salaatin jossa värit ja maut ovat jokaisella omansa. Samoin näiden rakenne tulee mielestäni paremmaksi näin, kun ne keittävät vain napakankypsiksi. 
Lisäksi sopii marinoitu punasipuli ja tietty raaka keltasipuli pienissä määrin, antaa raikkautta molemmat. Lopuksi hieman persiljasilppua. Jotta maut olisivat tasapainoiset niin hunajabalsamicosiirappi on kuin nenä päähän tässä. Sen hienostunut maku jota tehostetaan hivenen tuoreella chilillä ja tuoreella timjamilla antaa luonnetta salaatille. Sitä ja hiven hyvää oliiviöljyä huipennukseksi ja se on sinä. 
Jos haluaa tämän tehdä lisukkeeksi jollekin niin ankan rinta, kanan filee paistettuna istuisi oivasti seuraksi. ½ hokkaidokurpitsaa
3-4 tuoretta punajuurta
4 keskikokoista perunaa
3 porkkanaa
1 palsternakka
kourallinen kirsikkatomaatteja
marinoitua punasipulia tai/ja
hiven keltasipulia
persiljaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
persiljasilppua


Kuori ja lohko juurekset. Laita ensin punajuuret ja kurpitsalohkot erikseen uunipellille jotta värit eivät sotkeennu. Lisää kummalekin erikseen hiven oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria. Paahda uunissa +200 n. 20-30 min kunes kurpitsat alavat olemaan pehmeitä. Nosta varovasti pois ja lisää tilalle perunat lohkottuna ja öljylä, suolalla sekä mustapippurilla käsiteltynä. Tämä siksi että punajuuri kypsyy kaikkein hitaiten. Anna olla vielä n. 30 min jotta perunat saavat väriä ja kypsyvät. Lisää kuitenkin tomaatit kokonaisena, vain pisteltynä yksi reikä, jotta höyry pääsee ulos, joukkoon.
Keitä vähässä suolavedessä halkaistut porkkanat ja palsternakka napakankypsiksi. Pidä lämpöisenä.
Laita vain hetkeksi kurpitsat uunipellille lämpiämään. Kun kaikki ovat valmiita niin kasaa tarjoiluastiaan vapaasti sekaisin, kuitenkin niin ettivät punajuuret värjää palsternakkoja. Koristele sipuleilla ja persiljalla. Ripottele siirappi kaiken päälle tasaisesti ja hiven hyvää oliiviöljyä kruunaamaan lopputulos.

hunajabalsamicosiirappi
3 rkl balsamicoa
2 rkl hunajaa
hiven suolaa
tuoretta timjamia
tuoretta chiliä maun mukaan

Mittaa aineet pieneen kasariin ja lisää hyvin hienonnettua chiliä sekä timjamia mukaan. Keitä hiljaisella tulella niin että seos sakenee. Anna hetki jäähtyä ja lisää salaatille.


Kommentit

Suositut tekstit