Pulled Cabbage (c) KimchiKimchi tehdään kiinankaaliin. Jostain syystä sitä vain ei ole täällä kaupassa myynnissä kuin joskus harvoin. Ei tunnu kuuluvan kroatialaiseen keittiöön. Toisaaltaan en juurikaan sitä kaipaa, keräkaali käy mainiosti tähänkin.
Jälleen kerran kaalia nyhdetään ja sille on varsin hyvät perusteet. Saadaan erilainen rakenne kuin hapankaalissa on. Siihenhän kaali suikaloidaan mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Nyt haluan kuitenkin kaalin olevan isompia ja pysyvän hieman tanakampina lopputuloksessa. Kyllä tämä maku imeytyy sisään takaan sen. Jo tekovaiheessa totesin maun olevan kohdallaan, kunhan happamuus saadaan käymisen kautta vielä tähän. Kaalin lisäksi chili ja kalakastike tai äyriäiskastike ovat olennaisia kimchissä, niin tässäkin. Toki hätätilassa voi käyttää soijaa. Sokerina tumma palmusokeri tai siirappi antavat oman säväyksensä ja tasapainottavat hieman hapanimelän puolelle.
Perinteisesti kaalin lisäksi on käytetty retikkaa, minä korvaan, jälleen kerran saatavuuden takia, sen porkkanalla, sellerillä ja palsternakalla. Antavat oman hyvän makunsa kimchille.½ keräkaalia
1 punainen paprika
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
1 pieni palsternakka
pieni pala selleriä
2 tai enemmän chiliä
3 rkl suolaa
1 rkl palmusokeria tai siirappia
2 rkl paprikajauhetta
2 rkl kalakastiketta

Revi kaalinlehdet yksitellen n. 2 postimerkin kokoisiksi paloiksi vaikka laakeaan kattilaan. Lisää niihin suola ja nuiji perunanuijalla niin että rakenne hieman pehmenee ja lehdistä alkaa irrota nestettä. Suikaloi sipuli ja hienonna hienoksi valkosipulinkynnet. Raasta juurekset ja hienonna chilit hienoksi. Paprika kuutioidaan joukkoon. Lisää mausteet ja tarvittaessa pikkutippa vettä mukaan. Laita esim. lasipurkkiin tai muuhun suljettavaan astiaan käymään painon alle. Painoksi käy lautanen tai vedellä täytetty muovipussi. Käyminen alkaa yleensä itsekseen. Toki pienellä palalla hapanleipää tai kuten minä hapankerman heralla saa maitohappobakteerin siemenen ja nopeammin käyntiin lähdön.


Kommentit

Suositut tekstit