I'amore di melanzane
Heinäkuu Kroatiassa on kuuma ja aurinko paahtaa täydellä terällä. Usein lämpö kipuaa +30 paremmalle puolen, hätyytellen jopa +40 rajaa. Samalla kun ihmiset hakeutuvat meren ja muiden vilvoittavien vesien äärelle päiväksi, aurinko kypsyttää kiihtyvällä vauhdilla tomaatit ja munakoisot. Aivan samoin myös ne osaavat nauttia kesäpäivien lämmöstä ja auringosta ja saavat herkullisen makunsa niistä. Ilmassa väreilee rakkautta, niin rannoilla, puutarhoissa kuin keittiöissäkin. Ja tämä ei ole vitsi. Kun aurinko laskee vuorten taakse ja varjot kohtavat meren, ihmiset vetäytyvät hetkeksi lepäämään. Kuitenkin hämärän laskeutuessa meren päälle ja täydenkuun noustessa Kvarnerinlahden takaa Velebitvuoriston ylle luoden meren pinnalle väreilevän kuunsillan, ihmiset tulevat koloistaan ulos nauttimaan hieman viilenevästä illasta ja hyvästä illallisesta, pidellen toisiaan kädestä kävellessään rantabulevardilla. Juuri silloin tämä kevyt ja täydellisen makumaailman omaava ruoka on parhaimmillaan. Rakkauden munakoiso. Rakkautta ruokaan, kasviksiin ja siitä nauttivien kesken. Tämä ruoka on myös takuuvarma keino saada toinen rakastumaan, vaikka kuinka olisi vastahakoinen pihvinsyöjä. 
Varsin usein kuulee ja lukee ihmisten valittavan ettei kypsän munakoison rakenne houkuta lapsia tai puolisoa syömään. On kuulemma vetelää, niljakasta ja kaikkea sinnepäin viittaavaa. Kuitenkin kaikki on omasta tekniikasta kiinni. Tässä tehdään yksinkertaista ja helppoa munakoisosta. Myöskään ruoka ei ole kallista, etenkin jos tekee peston itse ja käyttää paahdettuja seesaminsiemeniä pinjan sijaan. Seesami antaa jopa paremman maun sille.
Tekniikasta sen verran että kun halutaan napakkaa munakoisoa, kuten tässä, se on ehdottomasti itketettävä reilun aikaa suolan kanssa ja pyyhittävä talouspaperilla kuivaksi. Paahdettava kuumalla pannulla pienessä oliiviöljytilkassa niin että molemmat puolet saavat väriä. Tässä kohden on fiksua lisätä pannulle hieman valkosipulia öljyyn ja sekoittaa niitä hieman öljyssä. Munakoisviipaleet kannattaa pyöräyttää molemmin puolin öljyssä heti alkuun koska viipaleet ovat kuin pesusienet ja öljy imeytyy varsin nopeasti sisään. Täten varmistat että molemmat puolet saavat makua.
Tomaatiksi tässä suosittelen pihvitomaatteja, kypsiä sellaisia. Tavalliset ja terttutomaatit ovat hieman vetisiä tähän. Juustoksi käy hyvin lähes juusto kuin juusto, sillä se maustetaan valkosipulilla.

1 isohko munakoiso
2-3 kypsää pihvitomaattia
2-3 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
1 tlk pestoa
½ sitruunan mehua
150 g juustorastetta
½ dl valkoviiniä Aloita viipaloimalla munakoiso n. 1,5 cm, suolaa viipaleet ja anna itkeä n. 30 min. Paahda viipaleet kuumalla pannulla pienessä tilkassa oliiviöljyä jossa ensi pyöräytertään pari valkosipulinkynnen viipaletta. Käännä alkuun niin että saavat molemmille pinnoille öljyä ja makua. Paahda sen aikaa että saavat reilun värin pintaan. Leikkaa tomaatit paksuihkoiksi viipaleiksi n. 8-10 mm. Lisää juustoraasteen joukkoon hyvin hienonnettu valkosipulinkynsi ja sekoita huolella. Voitele uunivuoka öljyllä. Kun munakoisot ovat saaneet väriä niin nosta viipaleet sivuun ja lisää hieman mustapippuria ja valele pintaan pestoa. Nosta päälle tomaatin viipale ja sen päälle hieman juustoraastetta. Kasaa varovaisesti viipaleet uunivuokaan lähes pystyn. Lopuksi päälle varovasti valkoviiniä ja sitruunanmehua, sekä loput juustosta. Paista uunissa +200 niin kauan että juusto on ruskistunut pinnasta nätin väriseksi.

Kommentit

Suositut tekstit