Tuoresuolakurkut


Mummonkurkut ovat jokaiselle tuttuja ja varsin perinteisiä kesän herkkuja. Myös minun suosiossani ja niitä tulee tehtyä kesän mittaan useasti, kiitos puutarhan. Kroatialainen koepuutarha on valjastettu varsin tehokkaasti kurkuntuotantoon ja tänäkesänä taimia on tuplasti viimekauteen nähden. Silloinkin niitä tuli loppukeässtä kivasti, ihan säilöntään saakka. Kurkut joita viljelen eivät ole mitään kasvihuone- tai avomaakurkkuja, vaan niiden välimuoto salaattikurkku joksi sitä täällä kutsutaan. Tämä kurkku on isompi, maukas ja napakka kuin avomaakurkku, kuitenkaan olematta kitkerä. Siinä on raikas maku ja hieman enemmän mehevyyttä kuin avomaassa olematta kuitenkaan lähellekään kasvihuonekurkkua.
Tätä kurkkua popsii niin sellaisenaan suoraan kasvimaalta poimittuna kuin leivän päällä. Salaattiin mainio ja myös säilöntään. Sopii hirmuisen hyvin hapatettavaksi myös.
Nyt kuitenkin mennään tuoremarinoinnilla ja tehdään tuoresuolakurkkuja jotka ovat vain hetken huilauksen jälkeen valmiita syötäviksi. Käytän kuitenkin etikkaa mukana jotta saan kurkkuihin raikkautta. Kunhan satokausi käynnistyy niin teen eestiläisiä hapukurkkuja jotka hapatetaan vain vuorokausi pari. Tämä ohje on ikäänkuin hieman muunnos niistä. Tässä voi käyttää piparjuurta tai kuten tänään valkosipulia. Pari mustaherukan lehteä tekee hyvää näille. Josta tuli mieleen jotta haenkin kirsikanlehtiä parit, ajavat sama asian.

Parille kurkulle, noin:
4 dl vettä
4 rkl väkiviinaetikkaa
2 rkl suolaa
2 tl sokeria
1-2 valkosipulin kynttä tai
pala piparjuurta
tillisilppua
(mustaherukan lehtiä)

viipaloi kurkut ja laita kulhoon tillisilpun ja mustaherukanlehtien kanssa. Kuori valkosipulinkynnet ja murskaa ne kevyesti ja lisää joukkoon. Tee liemi ja kaada päälle. Anna maustua tunnin verran kylmässä. Säilyvät huonosti, voin sanoa kokemuksesta. Syytä varata valmiiksi aineet seuraavaan satsiin.

Kommentit

  1. (Y) teen huomenna :) tekisin nyt, mutta ei ole etikkaa. pitää hakee huomenna, sitä tarviin muuhunkin :) siis voiko tehä tavallisesta kaupan tuorekurkusta? sitäkö tuo tarkoittaa.. t. pirre li

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit