SitruunarosmariinikanaJälleen kerran mieli halaji kanaa. Mehevää ja lihaksikasta. Kroatiassa on varsin loistavat omat nuoret kanat, etenkin kun menet kananlihakauppaan joka on keskittynyt vain siipikarjaan. Silloin tietää saavansa kotimaista eikä mitään puolalaista salmonellakanaa. Myös kananpojat ovat tuoreita eikä mitään pakastekanoja. Niitä ei ole pumpattu täyteen suolavettä vaan niissä on lihaa ja myös rasvaa mehevöittämässä lihaa. Ja kuitenkin kevyttä syötävää. 
Tämä kyseinen kananpoika painoi vain 1,7 kg. Oli siellä jopa 2 kg jötkäleitä. Tuumin jotta kohtuus kaikessa. Hinnallakaan mokoma pullukka ei ollut pilattu, oli vajaat 3 e kg.

Tämänkertainen ohje sopii loistavasti kesälle ja etenkin uusien perunoiden, kuten minulla, ja naattiporkkanoiden kanssa uunissa kypsennettäväksi. Silloin perunat, sipulit ja porkkanat saavat taivaallisen maun kanan paistoliemestä eikä mitään muuta kastiketta tarvita. Vatsan täyttävät sitruunalohkot kera valkosipuleiden ja rosmariinin oksan kera pitävät huolen osaltaan mehukkuudesta ja tuovat äärettömän raikkaan maun jota mausteseos osaltaan täydentää. Mausteseos jossa kaardemumma ja kaneli tuovat itämaista sävyä. Chili, paprikajauhe ja sokeri taas vievät hieman rapakon taakse länteen. Välimereltä nyhtäistään reilusti valkosipulia ja rosmariinia. Melkoinen kombo ja toimii. Ehdottomasti yksi hienostuneimmista paistetuista kokonaisista kanoista jota olen tehnyt tai syönyt.

1 kananpoika tai broileri kokonaisena
1-2 sitruunaa
3-5 tuoretta rosmarinin oksaa
4-5 valkosipulin kynttä


mausteseos
2 rkl makeaa paprikajauhetta
1 tl korianteria jauhettuna
½ tl mustapippuria
1tl chiliä (maun mukaan), mielellään habanerotyyppistä tai Lemondrop
1 tl kanelia
1 tl kaardemummaa

1 ½ tl sokeria
2 tl suolaa

½ kg uusia perunoita
4-5 porkkanaa, uusia jos on
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria
rosmariinia
öljyä hiven
hiven vettäKuori valkosipulit ja hienonna karkeaksi. Lohko sitruuna ja tee mausteseos valmiiksi. Aloita laittamalla reippaasti mausteseosta kanan vatsaan ja hiero se sinne. Lisää valkosipuli, sitruunanlohkoja ja 1-2 rosmariininoksaa, koosta riippuen. Hiero pintaan mausteseosta ja purista reilusti sitruunan mehua päälle. Hiero hyvin pintaan. Anna maustua hetken. Pese perunat hyvin ja kuori porkkanat. Jos käytät pikkuporkkanoita naatteineen, niin silloin vain pese ne ja jätä naatit mukaan. Lohko sipulit ja hienonna valkosipulin kynnet, sekä hieman rosmariinia. Laita uunipannulle ja lisää suolaa sekä mustapippuria ja sekoita hyvin.Voit käyttää perusöljyä hivenen jotta mausteet tarttuvat kasviksiin paremmin. Lisää vuoan pohjalle hieman vettä ja laita kana päälle. Lopuksi pari reilun kokoista rosmariinin oksaa kanan kumpaakin reunaan. Paista koko komeus uunissa +200 niin että kana kypsyy. Voit kääntää kanan jotta selkäpuolikin saa väriä. Kun kana on kypsä niin nosta se alumiinifolioon vetäytymään ja nosta uunin lämpö +250 ja anna kasvisten saada nätti väri ja kypsyä loppuun.

Kommentit

Suositut tekstit