Täydellinen vihersalaatti ja täydellinen sinappikastikeTäydellinen, aika kova väite sanoa jotain täydelliseksi. Kuitenkin nyt mennään täydellisyyttä hipoen. Ihmiset mieltävät yleensä salaatiksi sellaisen joka on enemmän megamarketin tuote-esittely, täynnä kaikkea. Kuitenkin täydellisyys on vain sitä että yksinkertaiset asiat ja makumaailma joka tukee toisiaan. Ei sen kummallisempaa. Ei tarvita 100 ainesosaa salaattiin saadaksemme se näyttäväksi, herkulliseksi ja jopa melkoisen ruokaisaksi. Toki ei tämä ole pihvin korvike eikä siihen ole edes pyrkimys. Nyt tehdään täydellisyyttä hipova vihersalaatti ja yksinkertainen sellainen. Vain tuoretta vihreää salaattia, ei muuta vihannesta. Kun puhutaan täydellisestä salaatista niin silloin kastike on avainasemassa, niin tässäkin. Olen aina inhonnut valmiita salaatinkastikkeita enkä juurikaan ole niitä ostellut, mitä kun itsetekemällä saa halvemmalla parempaa. Ja nyt tehdään itse, sinappikastike ja hyvä sellainen, lähes täydellinen. Jotta saadaan salaatti täydelliseksi, niin annetaan sille mukaan hieman rapeutta, paahteisuutta ja säväkkyyttä jotka tukevat salaattia ja kastiketta. Otetaan ja paahdetaan sesaminsiemeniä. Toki voisi käyttää krutonkeja tai paahdettuja pinjansiemeniä, vaan sesaminsiemenet istuvat hyvin paksun sinappikastikeen tahmeuttamiin lehtiin ja tekevät pintaan rapeutta, eivätkä jää sinne kulhon pohjalle.

Keräsalaattia
sesaminsiemeniä

Täydellinen sinappikastike:
2 rkl sinappia
1 valkosipulin kynsi (pieni)
suolaa
mustapippuria
sitruunanmehua
omenaviinietikkaa
öljyä (auringonkukkakin käy hyvin)

Huuhdo ja kuivaa salaatinlehdet hyvin. Kun tehdään vihersalaattia salaatista niin koskaan ei saa lehtiä käsitellä ronskisti, ei koskaan. Toinen asia on, koskaan ei saa repiä lian pieneksi silpuksi, salatinlehtien tulee olla ronskin kokoisia. Eli revi lehdet aina yksitellen. Poista vain paksuin lehtiruoti jos siihen on aihetta. Näin saadaan salaatista ilmavaa ja raikkaan näköistä.

Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla vaalean ruskeaksi, niin että niissä maistuu paahteisuus. Anna niiden jäähtyä salaatinkastikkeen teon ajan. 
Laita alkuun sinappia pieneen kulhoon ja hienonna hyvin hienoksi valkosipuli ja lisää joukkoon. Sekoita ja lisää öljyä noroina joukkoon. Sinappi toimii emulgaattorina ja kastikkeesta pitää tulla majoneesimaisen sakeaa. Lisää suolaa, mustapippuria, sitruunanmehua ja viinietikkaa. Lisää kastike salaatin joukkoon ja sekoita varovasti nostellen jotta sitä on jokapuolen ja lisää sesaminsiemenet. Laita hetkeksi kylmään jotta maut tasaantuvat, älä kuitenkaan päiväksi ettei vain pääse vettymään.


Kommentit

Suositut tekstit