OmenastrudelVappuna Suomessa kaikki halajaa munkkeja ja simaa. Täällä Kroatiassa kukaan ei ole kuullutkaan simasta ja meidän pikamunkin kaltaisia syödään pitkin vuotta. Tosin niissä on pölysokeria päällä. Minun on jo pitkään tehnyt mieli tehdä omenapiirakoita ja Vappu antoi hyvän tekosyyn tähän. Pääsee herkuttelemaan valkoviinillä ja omenastruudeleilla. Enkä yksin minä, vein tuonne alakertaan maistiaiset ja kovin hyvin nämä maistuivat sielläkin, eikä ihme.
Tässä käytetään aikalailla samanlaista täytettä kuin Tarta Tatin pitää sisällään. Suurin ero on siinä että nyt kuutioidaan omenat pienehköiksi kuutioksi ja kypsennetään melkoisen kypsiksi paahdetun sokerin kanssa. Paahdettu sokeri antaa taivaallisen hyvän maut täytteeseen. Toinen ero on se että alkoholin sijaan käytetään sitruunanmehua taittamaan makeutta ja raikastamaan täyte. Toki kanelia unohtamatta. Omenaksi käy ihan mikä tahansa. Itselläni oli Jonagoldia.
Filotaikina on tähän aivan ehdoton. Kannattaa tehdä täytettä hieman enemmän ja paistaa vain sen verran kuin yhden päivän aikana ehtii syömään ja paistaa seuraavana päivänä lisää. Taikina säilyy muovikääreessä parisen päivää hyvinkin jääkaapissa. Itse piirakat ovat kuin joulutortut valmiista taikinalevyistä, yhtä helppoja nopeita tehdä. Ja ihan vinkkinä, kannattaa tehdä samalla myös suolaisella täytteellä vaikka Burekeja tai punajuuripiirakoita. Sama taikina kaikissa ja paistoaika.

Täyte:
4 omenaa
100g sokeria

1 rkl voita
½ sitruunan mehu
kanelia

filotaikinaa
voita voiteluunKuori omenat ja poista siemenkota. Leikkaa omenat n. 5-8mm kuutioiksi. Sulata voi pannulla tai paistokasarissa ja lisää siihen sokeri. Sekoita seosta niin että sokeri sulaa ja ruskistuu, älä polta. Lisää omenakuutiot sokeriin ja anna pehmentyä. Sokeri jähmettyy alkuun, vaan sulaa omenan mehuun. Lisää kanelia ja sitruunanmehua. Anna nesteen haihtua lähes kokonaan jotta täytteestä tulee kuivahkoa ja helpompaa käsitellä. Leikkaa filoarkit pituussuuntaan 4 osaan ja voitele sulalla voilla. Lisää täytettä jokaisen suikaleen toiseen päähän. Taittele se kolmioksi, kuten punajuuripiirakat tai kaalipiirakat. Nosta leivinpaperille ja voitele pinta sulalla voilla. Paista keskitasolla uunissa 225, niin kauan kun piirakat ovat saaneet kauniin kullanruskean värin.
Hyvää pelkästään. Vaniljajäätelö tai -kastike kruunaa herkun. 

Kommentit

Suositut tekstit