La pizza melanzane Sisiliana



Istria johon tämäkin minun kulmani luetaan on todella vanhaa italialaisaluetta ja täällä roomalaisista lähtien ovat he melskanneet. Siksipä myös italialainen ruokakulttuuri on vahva tällä alueella. Pizzat ovatkin aivan mahtavia täällä ja varsin yleistä on että ne paistetaan puu-uunin kiviarinalla joka antaa sen aidon omaleimaisen maun pizzalle. Myöskään pizzat ovat edullista ruokaa täällä. Siksipä kun haluan pizzaa niin varsin usein tulee lähdettyä ulos syömään. Toki joskus iskee halu tehdä omaa ja siihen meidän vehnäjauhot, durum, antavat oivan mahdollisuuden. Näissä ovat leivontaominaisuudet aivan huippuluokkaa. Ja pohjaan ei tarvita kuin hiven hiivaa, vettä, suolaa ja durumjauhoja.
Tämän kertainen pizza tulee kuitenkin kaukaa etelästä Sisiliasta. Ohje on vanha ja olen joskus Calabriassa, siinä saappaan kärjessä, ihan vieressä, syönyt tätä. Kun mietin mitä pizzaa teen niin kaikki normitäytteet putosivat pois koska niitä saa tuolla ulkonakin. Jotain mitä täällä ei saa oli haaveena. Resepti eroaa varsin oleellisesti normipizzasta siitä ettei siihen tule tomaattikastiketta pohjalle vaan hapankerma maustettuna. Hiven valkosipulia ja oreganoa ryhdistävät sitä. Päälle kevyesti grillattua munakoisoa ja tuoretta mozzarellaa. Lopuksi uunin jälkeen tuoretta pestoa ja rucolaa. Tämä ei ole mikään kotipitsanpizza, tässä on herkkyyttä ja upea kevyt makumaailma joka eroaa tomaattipohjaisista pizzoista.




Pohja:
2,5 dl vettä
½ pussia kuivahiivaa
½ tl suolaa
n. 6-7 dl vehnäjauhoja durum

täyte:
1 tlk ranskankermaa
1 valkosipulinkynsi
hiven suolaa
1 tl oreganoa


1 keskikokoinen munakoiso 

suolaa
oliiviöljyä
1 pkt mozzarelaa

pesto:
nippu basilikaa
1 rkl pinjansiemeniä
50 g parmesaania
hyvää oliiviöljyä

merisuolaa
mustapipuria

Pohjan voi tehdä hyvin vaikka aamulla ennen töihin lähtöä. Käytä silloin kylmää vettä ja nostata se jääkaapissa. Jos haluat sen nopeammin niin silloin käytä hieman kädenlämpöistä lämpimämpää vettä ja nostata huoneen lämmössä. Liota hiiva veteen ja suola. Lisää jauhoja alkuun lähes puolet ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Jatka ikään kuin vatkaamalla ja lisää hiljakseen jauhoja taikinaan. Näin saat parhaan sitkon taikinaan. Kun taikina on liian paksua puuhaarukalla vaivaamiseen niin jatka käsin. Taikinan tulee jäädä todella pehmeäksi ja kimmoisaksi. Nostata n. kaksinkertaiseksi ja leivo siitä joko yksittäisiä (3) pizzoja tai peltipizzoja (2).
Tee ranskankermatäyte ja levitä se pohjalle. Lisää n. 1 cm paksuiset munakoisoviipaleet jotka ovat ensin itketetty kevyessä suolassa. Tämän jälkeen paahdettu pannulla kevyessä oliiviöljyssä, niin että ne pehmenevät vähän. Hiven suolaa ja mustapippuria päälle. Lopuksi leikkaa mozzarella ohuiksi viipaleiksi ja laita päälimmäiseksi pizzaan. Paista kuumassa uunissa +250-275 kypsäksi. Tämän jälkeen lisää pestoa ja tuoretta rucolaa päälle ennen tarjoilua.

Kommentit

Suositut tekstit