Kasvisetanapannu



Olen suuri simpukoiden ja etanoiden ystävä. Etanat eivät vain ole kroatialaisen keittiön listoilla ja se on sääli. Täällä kuitenkin luuhaan näitä mahtavan kokoisia etanoita siellä täällä. Juuri niitä jotka ranskalaiskeittiö tuomitsee pannulle välittömästi. Tosin luonnossa niitä, minunkin pihalla, tapaa niin harvoin ettei yksittisestä juurikaan ole päivälliseksi, joten olkoot luonnossa.
Tämä mielessä jo aikaa olen pähkäillyt jotta mistä korvike joka istuisi lihan paikalle ja mihin sen sitten istuttaisi? Meinaan ei täällä kaupassa ole myöskään etanapannuja. Yksin tässä oli haastetta riittämiin ja jotain piti keksiä. Kerran kaupassa sitten törmäsin pastahyllyllä jättisimpukkapastaan ja silloin se kuoriasia ratkesi kerralla.
Seuraavaksi pitikin jahkailla ja hartaasti jotta mistäs sitten etanat? Mikä sopisi kivasti siihen ja vastaisi hieman sitä? Jotain tummaa, kiitos. Jotain, ei sitkeää, mutta pehmeää? Jotain joka maistuu todella hyvältä ja istuu valkosipulin ja juuston kanssa? Mietin jo purkkiherkkusieniäkin ja tietty tuoreita myös. Sattuma asettui paikalleen ja taannoin kasvisruokaryhmässä joku huokaili kun lapset eivät voi sietää munakoison rakennetta, voiko sen ”limaklöntin” rakenteelle tehdä mitään? Samalla Kallella kassakone kilahti, sinähän se, etana munakoisosta. Loppu hommassa olikin vain simppeliä soveltamista. Pastakuoret, tomaattikastike. Myös etanat rakastavat tomaattikastiketta. Valkosipulia etanoille perinteisesti öljyssä, ei voissa, vaan hyvässä oliiviöljyssä. Juustoa, tottakait, sinihomejuustoa ja emmentalia. Nyt voipi Auran ystävät hypätä riemusta, se istuu kuin nenä päähän tähän. Itse käytin gorgonzolaa ja loistavaa oli sekin. Toki erilaista kuin Aura.

Jos joku omistaa etanapannun tai harkitsee nyt sellaisen hankintaa, niin annan myös ohjeen sille tehdä loistava etanapannu siihen. Lopputulos taatusti miellyttää syöjää ja munakoiso saa aivan uuden ulottuvuuden jollaista kukaan ei ole aikasemmin, tietääkseni, kokeillut. Takuu juttu, jos rakastaa juustoa, valkosipulia niin taatusti istuu. 



Jättisimpukkapastaa n.3- 6 kuorta nuppia kohden, riippuen onko alkupala vai pääruoka, tässä oli 12 kpl
munakoiso
0,5 dl hyvää oliiviöljyä
suolaa
2 valkosipulin kynttä

sinihomejuustoa
emmentalraastetta

Tomaattiragu


1 tlk tomaattimurskaa
1 pieni sipuli
1 porkkana
1 pieni pala selleriä
1 valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
½ tl sokeria
oreganoa reilusti

basilikaa reilusti
1 tl makeaa paprikajauhetta
chiliä maun mukaan

Aloita pilkkomalla munakoiso ensin 2,5 cm siivuiksi ja siitä leikkaamalla säteittäin n. 3 cm lohkoiksi. Jokaista kuorta kohden yksi kolmiomainen lohko. Ripottele niille suolaa ja anna itkeytyä rauhassa. Tee sillä aikaa ragu. Hienonna sipulit ja raasta porkkana ja selleri hienolla terällä. Lisää kasariin oliiviöljyä pohjalle ja kuullota ensin sipulit ja lisää porkkana ja selleri mukaan. Jatka hetki ja kaada tomaattimurska sekaan, lisää hiven vettä. Mausta ja anna kiehua rauhallisesti 15-20 min. Paahda kuivatut munakoisonpalat kuumalla pannulla oliiviöljyssä niin että ne hieman pehmenevät ja saavat hieman väriä.
Keitä pastakuoret valmistajan ohjeen mukaan. Minulla oli 8 min. ja uunissa 30 min. Hienonna valkosipulin kynnet hienoksi ja lisää ne oliiviöljyyn. Valuta kuoret hyvin. Kaada tomaattiragu uunivuoan pohjalle. Laita kuoret päälle ja paina kastikkeen sisälle hieman. Laita jokaiseen kuoreen munakoison pala. Päälle reilusti öljyvalkosipuliseosta ja reilu pala sinihomejuustoa. Lopuksi koko komeuden päälle raastettua emmentalia. Paista uunissa +200 30 min. Muista kastikkeen kuuluu olla melkoisen sakeaa, eli älä lisää liikaa vettä. Valmis uunin jälkeen on lähinnä muhennosta ja kuorien kuuluu olla sopivan rapeita jotta voit huoleti ottaa päästä kiinni ja haukata sekä imeä valkosipuliöljyn suuhun.

Kun omaat etanapannut. Leikkaa jälleen munakoiso vastaavasti kuin ylhäällä. Itketä ja paahda pannulla. Tee oliiviöljy-valkosipuliseos. Laita etanapannun koloihin yksi munakoisonpala ja lisää valkosipuli-öljyseosta jokaisen päälle. Lopuksi nokare sinihomejuustoa ja emmentalia päälle. Paista uunissa +225 ylätasolla niin että juusto saa kauniin värin. Tarjoile tuoreen patongin kera. 







Kommentit

Suositut tekstit