Paahdettu spagettikurpitsa ja kookoscurry



On tammikuu ja vuosiluku 2017. Tämä merkitsee minulle kuin varmaan monelle muullekin pientä elämäntapamuutosta. Minulle sen on lekuri määrännyt. Painoa pitänee pudottaa ja liikuntaa lisätä. Se ei kuitenkaan saa merkitä sitä että ei voisi syödä hyvin ja saada maha täyteen. Päinvastoin, tehdään sellaista joka on edullista, kevyttä ja painaa paljon. Silloin sen kantaminen kaupasta kotiin syö jo kohtuullisesti sen energian jonka eine tuottaa. Minulle, autottomalle se on helppoa, kun kaiken raahaa bussilla kotia. Kaiken lisäksi asun vuoren rinteellä 350 m korkeudella merestä. Täällä on tullut suomalainen hevi-osaston tarkoitus selväksi, heviä, heviä, painavaa kamaa kuin mikä. Kuten tämänpäiväinen spagettikurpitsakin, pieni klöntti painaa toista kiloa. Sen kanssa kun raahaa 5 kg pottusäkin sun muuta vihannesta. Kunto kasvaa väkisinkin. 

Spagettikurpitsa on minulle aivan uusi tuttavuus. Mitä hieman lukenut siitä ja sen keveydestä. Ulkonäkö on pitkälti kuin hunajameloni. Maku raakana muistuttaa paljon kesäkurpitsaa, hieman makeahko.  Monissa ohjeissa kehoitetaan kurpitsa halkaisemaan. Poistamaan siemenet ja se pehmyt osa niiden kanssa. Tämän jälkeen keittämään suolavedessä 30 min. Minä aikani mietittyäni päätin tehdä toisin. Siementen poiston jälkeen oliiviöljyä ja merisuolaa hieman ja +200 uuniin paahtumaan 30 min.  Lopputulos oli aivan uskomattoman loistava. Oliiviöljyn pitää ehdottomasti olla neitsytöljyä ja hyvää sellaista. Tämän jälkeen kurpitsan liha lähtee haarukalla rapsuttamalla säikeisenä irti ja on valmista syötäväksi vaikka sellaisenaan. Kenties joskus teenkin siitä kylmän kasvisruoan. Katsotaaan mitä kivaa keksitään. Nyt minulla on kaksi puolikasta ja siitä toisesta voinkin huomenna kehitellä jotain. 

Paahdettu spagettikurpitsa ja kookoscurry

puolikas kurpitsaa per nuppi
esivalmistelu kuten yllä.

Kookoscurry (2 ann.)
1 prk kookosmaitoa
1/2 dl kookoshiutaleita
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
ras. kirsikkatomaattia
1 chili tai useampi, maun mukaan. Kuitenkin tuoretta
1 tl juustokuminaa jauhettuna
1 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
curryä maunmukaan, runsaasti
suolaa
mustapippuria
1/2 limen mehu
oliiviöljyä
persiljaa tai tuoretta korianteria
emmentalraastetta

Kuullota öljyssä kumina, korianteri, chili, curry ja sipulit, lisää halkaistut tomaatit.Kun ne alkavat pehmetä lisää kookos ja hetken päästä kookosmaito ja loput mausteet. Anna saota hetki liedellä miedolla lämmöllä. Tarkista maku. Pitää olla tuhtia. 
Ota kurpitsat ja riivi liha haarukalla varovasti. Jätä kuitenkin kuoreen n. 5 mm lihaa kiinni jotta pysyy kasassa. Lisää kastiketta ja sekoita kurpitsaspagettiin kuoressa. Lisää persiljasilppua ja hieman juustoraastetta. Ei välttämätöntä, voi halutessaan jättää pois. Laita uuniin grillivastuksen alle saamaan väriä ja tarjoile. 
Siemeniä ei kannata heitää pois. Pieni siivousjumppa ja putsaa ne hedelmälihasta, huuhtoo puhtaaksi ja kuivaa. Tämän jälkeen ne voi oivasti paahtaa ja vaikka lisätä paahdettuna annoksen päälle. Myös siemenistä saa kasvatettua seuraavalle kesälle uusia kurpitsoja. 

Kommentit

Suositut tekstit