Suutarinlohi ja Valkosipulisilakat

Mitä tekee 58v. suomalaiseläkeläinen Kroatiassa jouluruoaksi? Täällä ollaan viimeviikolla keskusteltu muiden maassa olevien suomalaisten kanssa jouluruoista ja hieman traditioista. Mitä kukin on tuonut muassaan. Kuka vääntää laatikoita, bataatista lähtien. Joku haikailee kinkkua. Jollekin paikallinen Bakalar eli turska, jota myydään myös kuivana jouluaikaan, on must. Moni tuntuu rosollin vääntävän, niin minäkin. Kinkku, ei suomalainen suolattu, vaan ihan tuore ja pieni lapasellainen, on ollut parina vuonna pöydän koriste. Ei enää. Nyt alkaa kasvikset valtaamaan hiljakseen tilaa entistä enemmän. Kala on kuitenkin aina kuulunut ja tulee kuulumaan. Pieni purotaimen grillissä hieman savuisena grillattuna. Sekä tietysti Papalina, eli arkisemmin silakka. Tuo jumalainen väärinymmärretty ja väheksytty kala. Seuraavaksi kaksi kovettua ja hyvin käytössä kulunutta reseptiä. Nämä ovat minun joulupöytäni kingejä. Suutarinlohi

500g silakoita
3/4 dl karkeaa merisuolaa

liemi

1,5 dl       vettä
1 dl          etikkaa
1/2-3/3 dl sokeria
10           maustepippuria
5             mustapippuria
1/2 tl       sinapinsiemeniä
1             laakerinlehti

1             sipuli
1             porkkana

Fileoi silakat tai käytä valmiiksi fileoituja. Lado silakat avoimina suolan kanssa kerroksittain. Anna suolaantua yön yli. 
Kiehauta liemi ja anna jäähtyä. Rullaa  hyvin valutetut silakat päästä häntään päin rullalle ja aseta astiaan kerroksittain sipulirenkaiden ja ohuiden porkanaviipaleiden kanssa. Kaada liemi päälle. Anna tekeytyä mielummin 2 vrk. Säilyy, jos ei tule syötyä ennen, reilun viikon. 
ps. rullaus ei ole ehdotonta. 
Valkosipulisilakat

500g silakoita

marinadi:
5 dl    vettä
1 dl    etikkaa
1 rkl   suolaa
1 rkl   sokeria

Kastike:
2 1/2 dl smetanaa
1/4 dl    etikkaa
1 tl        sokeria
4           valkosipulin kynttä
             mustapippuria
             tillisilppua
             sitruunan mehua maun mukaan

Sekoita marinadi kylmänä. Laita halkaistut silakkafileet siihen yön yli marinoitumaan. Kala raakakypsyy etikan vaikutuksesta. Sekoita kastikeainekset keskenään. Valuta silakat hyvin ja lisää kastikkeeseen. Anna maustua mielellään 2 vrk. Säilyy myös sen reilun viikon heikosti sillä tuppaavat loppumaan ennen aikojaan. Loistavaa muonaa ruisleivän päällä. Samoin uusien perunoiden kanssa. 
Kommentit

Suositut tekstit