Rapeat kasvispihvit mangoldin ja tsatsikin



Joulu ohi, Tapaninpäivässä mennään. Kinkku tunkee korvista, joillain. Kevyttä tekee mieli. Vielä ei kuitenkaan ole aika tehdä mitään lupauksia, ehkä tulevana viikonloppuna sitten.
Olen siitä onnellisessa asemassa että saan todella edullisesti täältä kasvikset ja juurekset. Ja tuoreena, ei viikkoa matkanneina kuten kotosuomessa. Joten kyllä niitä on ilo käyttää. Tulevan kevään aikana pyrinkin entistä enemmän kehittelemään kasviksista ruokaa. Jotain hyvää, halpaa ja kuitenkin monipuolista. Katsotaan mitä saadaan aikaiseksi

Kasvispihvit:

1/2 kesäkurpitsaa
2 keskikokoista porkkanaa
1/2 sipuli
tuorechiliä maunmukaan
200g parmesaania tai grana padanoa
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Raasta porkkana, kesäkurpitsa ja juusto. Lisää hienonnettu sipuli. Mausta chilillä ja pippurilla. Tarkista suola juuston jälkeen. Yleensä suolaa tulee juustosta riittävästi. Paista pannulla nostamalla lusikalla keko jonka painele ohueksi letuksi. 



Mangoldi, tuo ihanainen vanha suomalainen keittiövihannes, on lähes unhoon vaipunut. Täällä sitä saa myös nyt talvella, kiitos lempeiden kelien. Mangoldia voi käyttää kuin pinaattia. Varret voi nauttia myös tankoparsan tavoin. Laitetaan yksi versio jonka pohja on juuri pinaatista ja on kotoisin Kreikasta Nafplioninista.

250g mangoldia tai pinaattia
suolaa
mustapippuria
sitruunanmehua
hyvää oliiviöljyä

Pienennä mangoldin varret n. 2 cm ja myös lehtiä saman kokoisiksi suikaleiksi. Kiehauta n. 4 minuuttia, valuta hyvin. Laita takaisin kasariin. Lisää suolaa, pippuria 1/2 sitruunan mehu ja reilu loraus oliiviöljyä. Sekoita ja tarjoile kuumana. Voit halutessa lisätä joukkoon paahdettuja pinjansiemeniä. Ne antavat mukavan lisän. 

Tsaziki: 

Rasiallinen maustamatonta kreikkalaista jogurttia 

1 tuorekurkku
2 valkosipulin kynttä
suolaa mustapippuria
oliiviöljyä

halkaise kurkut ja poista siemenliha. Raasta karkealla terällä ja purista raaste mahdollisimman kuivaksi tai valuta. Sekoita jogurttiin ja lisää hienonnettu valkosipuli ja mausteet. Hieman oliviöljyä mukaan ja anna maustua n. 30 min kylmässä. 

Kommentit

Suositut tekstit