PunajuuririsottoRisotot kuuluvat olennaisena osana istrialaiseen ruokaperinteeseen. Kiitos Italian vaikutuspiirin. Alue on vanhaa italialaisaluetta. Täällä ovat roomalaiset, venetsijalaiset ja nykyitalialaisetkin aikoinaan mellastaneet. Kreikkalaiset toivat aikoinaan ennen ajanlaskua viiniköynnökset tänne. Istrian maaperä on hedelmällistä ja ilmasto täydellinen viinin ja kaiken muunkin viljelyyn. Nyt tehdään kombinaatio joka sopii niin juhlaan kuin arkeenkin. Tehdään se maan parhaista antimista, paikallisista punajuurista, valkosipuleista ja keltasipuleista yhdistettynä istrialaiseen valkoviiniin malvasiaan.
Ja voi veljet kuinka hyvää tästä tulikaan. On oikeasti ilo jakaa tämä resepti. Helppo, nopea, halpa ja varsin kevyt, käy loistavasti kasvissyöjille.

2 dl risottoriisiä
1 keskikokoinen raaka punajuuri
1 keskikokoinen sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl valkoviiniä
n. 6 dl kasvislientä
suolaa
mustapippuria
balsamicoa loraus
100g parmesaania
1rkl voita
oliiviöljyä

Kuori punajuuri ja raasta se karkeaksi raasteeksi. Laita oliiviöljyä laakean kasarin pohjalle. Kuullota hienonnetut sipulit, lisää riisi ja punajuuri. Kuullota niitäkin n. 5 min. Lisää valkoviini. Kun neste on imeytynyt riisiin lisää kasvislientä vähissä erin varovasti sekoittaen harvakseltaan. Älä lisää kaikkea nestettä kerralla vaan pienissä erissä, antaen sen imeytyä. keitä rauhallisella tulella kunnes riisi on lähes kypsää. Riisin tulee olla napakkaa, hieman al'dente. Risoton tulee olla mehevän kosteaa niin etä se valuu. Lisää lopuksi justoraaste ja mausta lorauksella balsamicoa, mustapippuria ja mahdollisesti suolaa. Kasvisliemessä ja juustossa on suolaa varsin paljon. Viimeistele lisäämällä voi.
Seuraksi sopii loistavasti hieman raejuustoa.

Kommentit

Suositut tekstit