Mexikolainen lihaperunapaistos





Harrastan chilinkasvatusta. Minä kun olen hurahtanut niiden mielettömän upeaan makumaailmaan ja -kirjoon. Jokaisella lajikkeella on omanlaisensa makunsa. Moni sanoo etteihän sen poltteen läpi tunne mitään, sehän peittää kaiken maun. Tosiasia on kuitenkin että perinteiset kaupan chilit jotka ovat yleensä capsicum annuum tyyppisiä ja varsin usein cajane tyyppisiä lajikkeita, ovat maultaan varsin tympeitä ja joskus hieman kitkeriä. Kuitenkin on olemassa hyvinkin hedelmäisiä, situunaan, aprikoosiin ja moneen muuhunkin vivahtavia lajikkeita. Niitä vain täytyy oppia tuntemaan ja uskaltaa kokeilla. Onneksi Suomessa on alkanut saada laadukkaita chilimixejä kotimaisilta kasvattajilta. Kannattaa kysyä kaupasta.

Taas iski mieli saada jotain hyvää, yksinkertaista, halpaa ja varsin kasvispainotteista. Jotain jossa olisi luonnetta ja meksikolaista fiilistä. Tämä jos mikä on sitä, on vain perunaa, tomaattikastike, sipulia, paljon paprikaa. Mausteina runsaasti chiliä. 7 pot habaneroa ja Aji Cristalia, timjamia, rosmariinia ja lehtiselleriä kun ei ollut persiljaa eikä korianteria tuoreena. Sitruunan mehua raikastamaan. Nyt paistoin possunfilepihvin jonka suikaloin sekaan, voi hyvin jättää pois ja vaikka purkkipapuja tilalle. Hieman juustoa kuorrutukseen. Tarjosin itselleni kera punkun ja nökäreen smetanan. Oli vaivansa arvoinen suoritus. Halpaa, kevyttä ja tulisenhyvää.

4 perunaa
2 papriaa, punaista ja vihreää, jos löytyy poblanoa niin sitä
2 sipulia
korianteria t. persiljaa
1 tlk tomaattimurskaa
1/2 sitruunan mehu ja hieman kuorta
2 valkosipulin kynttä
timjamia
rosmariinia
runsaasti eri chilejä, toki oman maun mukaan.
oliviöljyä
suolaa
mustapippuria
1/2 tl sokeria
150 g juustoraastetta

possunfilepihvi paistettuna tai purkkipapuja.

Tee tomaattikasti ensin. Kuullota oliiviöljyssä valkosipuli, sitruunankuori ja rosmariini. Lisää tomaattimurska ja timjami. Mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää chilejä oman maun mukaan. Anna kiehahtaa.
Viipaloi kuoritut perunat ja aseta voidellun vuoan pohjalle, päälle suikaloitu paistettu liha tai/ja pavut. Kaada tasaisesti tomaattikastike. Lisää sipulirenkaat ja suikaloidut paprika ja korianteria. Päälle juustoraaste. Paista uunissa +180 n. 40 min. Tarjoile smetanan kera. Meksikolainen olut tai hyvä vahva punaviini kyytipojaksi.


Kommentit

Suositut tekstit