Helpot ruissämpylät.



Vaikka Kroatiassa on äärettömän hyvät leivät, myös tummia- ja kokojyväleipiä löytyy kaupasta, niin meikäläisen tekee mieli kotileipää aina välillä. Täällä käytetään durumvehnäjauhoa ja sen leivontaominaisuudet ovat loistavat, aivan eri mitä suomalaisjauhoissa oli. sen lisäksi täällä käytetään paljon hiivaleipäjauhoja, ruisjahoja ja maissijauhoja leivän tekoon. Siksipä näissä minun leivontaresepteissä pitää hieman suhteuttaa suomalaisvehnäjauhon määrän suhteen. Niitä saa olla hieman enemmän. Vaikka ohje on simppeli menee nostatuksessa oma aikansa.

Ohje:

3 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa
4 dl ruisjauhoja
4-5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä

Liuota hiiva kylmään veteen ja lisää suola. Lisää jauhot ja vaivaa taikinan hyvin, lisää aivan lopussa viimeisten jauhojen kanssa öljy. Taikinan tulee olla löysähkö mutta kimmoisa. Anna nousta kaksinkertaiseksi,  n. 4h tai vaikka jääkaapissä yön yli. Idea on siinä että mitä hitaammin nämä nousevat sen parempi maku tulee leipään. Jaa taikina 12 osaan ja tee ruispuikulan mallisia ohuita sämpylöitä. Nostata vielä liinan alla ja paista uunissa 225.

Kommentit

Suositut tekstit