Hapatetut vihannekset


Hapatus on yksi vanhimpia säilöntämuoja. Kaikki kasvikset ja juurekset sopivat hapatukseen. Myös hapankirsikoita voidaan hapattaa. Hapankaalihan on hyvinkin tuttua lähes jokaiselle. Myös särkeä ja moita pikkukaloja on aikoinaan säilötty hapattamalla. Hyvänä esimerkkinä ruotsalaiset hapansilakat.

Hapatus on oikeasti äärimmäisen helppoa. Tarvitaan vain hyviä kasviksia, suolaa, lasipurkki ja tuotteesta riippuen vettä ja hapatejuuri. Juureksi käy, kuten yllä olevilla vihanneksilla tippa hapanmaitotuotteen heraa, esim piimää, tai ranskankermasta. sitä ei tarvitse olla paljoakaan.

Porkkanaa, kukkakaalia, paprikaa, kurkkua, chiliä ja kirsikkatomaatteja. Suolaa n. 3%.

Leikkaa kuoritut porkkanat viipaleiksi, kurkut isoiksi kuutioiksi tai avokurkut pätkiksi. Pienennä kukkakaali pienemmiksi tertuiksi ja jätä kannat niihin. Paprikat isoiksi lohkoiksi. Astiaan ja vesi, suola ja hapanjuuri vain päälle. Kansi kiinni ja antaa olla huoneenlämmössä viikon. Tämän jälkeen voi purkittaa pienempiin puhtaisiin purkkeihin liemineen. Jos liemi loppuu kesken niin voi ihan hyvin heiman lisätä vettä jokaisen purkin päälle niin etä ne tulevat täyteen.
Säilyvät hyvin jääkapissa.


Hapankaali

Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Laita esim isoon kattilaan ja sekaan merisuolaa, nuiji perunanuijalla tai vaikka pullonpohjalla pehmeiksi. Kun kaalista irtoaa nestettä niin se on valmista hapatukseen. Raasta yksi, kaksi porkkanaa, määrästä riippuen joukkoon. Sekoita hyvin. Kaali lähtee periaatteessa itsekseenkin hapankäymään. Joskus kuitenkin jokin muu bakteeri pääse ensin vauhtiin. Siksi kannattaa antaa myös tälle maitohappobakteerisiemen, kuten yllä.  Iso lasipurkki on ehdoton käymisastia. Painoksi sinne pakastepussi jossa on vettä. Samalla se toimii vesilukkona. Käymisen alettua kaalista irtoaa hieman lisää nestettä ja kun siinä ilmenee kuplia tiedät käymisen onnistuneen. Taas viikko huoneenlämmössä ja sitten kylmään. Hapankaalia kannattaa tehdä usein pienempiä satseja. Se on yksi parhaista c-vitamiinin lähteistä talvella. 

Kommentit

Suositut tekstit