Gnocchit mozzarellatomaattikastikkeessa.



Cnocchi, Kroatiaksi njoki on perunapastaa ja hyvää sellaista. Niiden teko ei ole vaikeaa, vaikka onkin oma taiteenlajinsa. Hyvät gnocchit ovat meheviä, suussasulavia herkkuja, joita voidaan maustaa vaikka kuinka. Yässä on perusresepti ja muoto. Näitä voidaan tehdä myös pyöreiksi.
Pyöreisii voidaan lisätä hyvin hienoa pekonikuutiota ja hienonnettua persiljaa. Silloin kastikkeksi sopii hyvin kirkastettu voi, salviasilpulla ja sitruunakuorella maustettuna.
Voidaan lisätä hieman hienonnettua pinaattia. Jopa chili, mieto sellainen, esim. Manabi sweet, tai suippopaprika hyvin hienona silppuna istuu mukaan, Vain mielikuvitus on rajana.

Kolme keskikokoista perunaa keitetään kuorineen. Kuoritaan lämpiminä ja siivilän läpi soseutettettuna lumeksi. Joukkoon 1 muna, vähän suolaa ja n. 200g durumvehnäjauhoa. Vaivaa kimmoisaksi taikinaksi ja laita jääkaappiin 1/2 lepäämään. Tee taikinasta sormenpaksuinen tanko jonka jaat n. 2 cm pätkisi. Paina haarukalla pätkiin kuvio. Keitä väljässä  runsassuolaisessa vedessä. Tarjoile heti.

Mozzarellatomaattikastike

Oliiviöljyä, kaksi valkosipulin kynttä, rasia kirsikkatomaatteja, runsaasti tuoretta basilikaa ja oreganoa, Lopuksi tuormozzarellaa siivuksi leikattuna.
Kuullota hienonnettu valkosipuli öljyssä ja lisää halkaistut kirsikkatomaatit. Hauduta hetki niitä ja lisää hienonnetut yrtit, suolaa, mustapippuria ja aavistus chiliä. Laita mozzarella juuri ennen kuin gnoccit ovat kypsiä. Lisää gnoccit kastikkeeseen ja sekoita varovasti ja aseta lautasille. Päälle parmesaaniraastetta.







Gnocchit vongole na buzaru

Vongole eli venussimpukka on pieni ja äärettömän herkullinen simpukka. Tämän syönti on oikesti harrasta toimintaa. Yleensä lautasella on miljoona simpukankuorta joita yksitellen kaivetaan liha esiin. Voi, on se sen arvoistakin. 

500 g tuoreita venussimpukoita
tai 2 tlk säilöttyjä, silloin veden tilalle säilöntäliemi

Liemi:
yksi sipuli hienonnettuna
pieni pala selleriä raastettuna
2-3 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä tilkka
2 dl vettä
2 dl valkoviiniä
1 laakerinlehti
suolaa
mustapippuria
sitruunan mehu ja hieman raastettua kuorta n. 1/2
aavistus chiliä
1/2 dk korppujauhoja
persiljasilppua

Kuullota oliiviöljyssä sipulit ja raastetut juurekset. Lisää mausteet, viini ja sitruuna. Anna hautua 15 min. Lisää korppujauhot jotka suurustavat liemen. Anna hautua hetken ja lisää simpukat ja persilja. Vongole ei tarvitse kuin hetken kun on valmis. Säilötyt lisätään, älä keitä niitä.






Kommentit

  1. Kuvan ja kuvauksen perusteella annoksessa ei ole käytetty venussimpukkaa (Callista chione), eikä vongolea (mattosimpukka, tapes, Tapes semidecussatus).

    Venussimpukka on iso simpukka, ja vongolella eli mattosimpukalla kuoren urat lähtevät säteittäisesti navasta.

    Kuvan ja kuvailun perusteella kyseessä näyttäisi olevan mantelisimpukka (Glycymeris glycymeris). Se on juuri tuollainen pieni ja herkullinen.

    VastaaPoista
  2. Kiitos oikaisusta. Täällä nuo tuntuvat olevan väliin yksi ja sama, mitä merestä kulloinkin ylös tulee. On oivaa saada ammattilaiselta oppia!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit