Gnocchi con prosciutto



Italia tuo miljoonan pastan ja pastaruoan maa on täynnä yllätyksiä. Jokaisella alueella ja emännällä on omat reseptinsä ja tapansa valmistaa näitä. Lähde on ehtymätön. Kaikkia ruokia yhdistää kuitenkin rakkaus jolla ne tehdään. Usein reseptit ovat yksinkertaisia ja maut selkeitä. Pastat ovat pääasia ja kastikkeet vain korostamassa niitä.
Tämä ohje on viritelmä eräästä pohjois-italialaisesta ohjeesta. Selkeät aineet ja maut. Alusta loppuun kotikutoista ja kädenjälki kuuluu näkyä tässä.

Gnocchit:

3 keskikokoista perunaa
1 muna
200g durumvehnäjauhoja
50g prosciuttoa 
5-6 salvian lehteä tai 1 rkl kuivattua
1/2 tl suolaa


Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Kuori kuumana ja soseuta terässiivilän läpi lumeksi. Anna hetki jäähtyä, niin ettei muna kypsy, pitää olla lämmin kuitenkin. Lisä muna, hienoksi hienonnetut kinkku ja salvia. Lisää jauhot. Vaivaa taikina kevysti tasaiseksi. Älä vaivaa liikaa ettei mene sitkeäksi, kuitenkin oltava kimmoisaa. Anna huilata n. 30 min muovikelmun alla. 
Tee taikinasta paksuhko pitkä tanko josta leikkaa n. pingispallon kokoisia paloja jotka kevyesti jauhotulla pöydällä pyöritä palloiksi. Keitä  väljässä runsassuolaisessa vedessä n. 20-25 min kypsäksi. Tarjoile heti
Vinki: Lisää keitin veteen 1/2 lihaliemikuutio niin että liemi on kevyesti maustettu. Ja  nämä voi pakastaa raakana. Lykkää vain irtonaisena pellillä leivinpaperin päällä pakkaseen ja siitä jäisenä pussiin. Keitä jäisenä kiehuvassa vedessä. 





Istriana Sun (Istrian aurinko)

Eli aurinkokuivattutomaattikermakastike (olihan pitkä nimi). Tämäkin resepti on ponkaistu vanhasta systeemistä, kuten varmaan kaikki täkäläiset ruoat, siitä mitä kotoa löytyy. Tänään vilkaisin kaappeihin ja totesin jotta otanhan tuota ja tuota. Vanhat rouvat voisivat tuon kanssa käyttää tuota. Salvia ainakin kuuluu asiaan, samoin sitruuna ja tomaatti. Siinä siis reseptin kehityskulku. Ja muuten voin oikeasti suositella tätä kaikille, myös kasvissyöjille. Hyvää kaiken pastan kanssa. Ehkä Fusili, kierrepasta, voisi olla se sopivin, tai vaikka normi gnocchit. Tämän kastikkeen kanssa ei tarvitse turata, on helppo ja nopea. Tämä syntyy siinä kun pastavesi ja pasta kiehuvat. Ja muuten ei välttämättä tarvitse enää juustoa lisäksi, toki jos haluaa saa parmesaania lykätä päälle. 

2 dl ruokakermaa
2 valkosipulin kynttä
n. 50g aurinkokuivattuja tomaatteja
hieman sitruunan kuorta
suolaa
mustapippuria
pari, kolme salvianlehteä tai 1 tl kuivattua
1/2 rkl vehnäjauhoja
tomaattien säilöntäöljyä

Laita kasarin pohjalle loraus aurinkokuivatujentomaattien öljyä. Freesaa siinä hienonnetut valkosipulit ja salviat, myös mahdollinen kuivattu. Älä päästä ruskistumaan. Lisää jauhot ja kerma. Anna kiehahtaa tovi. Lisää suolaa ja pippuria, hieman sitruunan kuorta, älä liikaa ettei dominoi. Hieman ennen pastan valmistumista lisää hienonnetut tomaatit ja anna vain kiehahtaa, etteivät vain mene muhjuksi. 
Laita kastiketta lautaselle ja kypsät gnocchit päälle. Normipasta sekoita normaalisti sekaan ja tarjoile heti. 
Päälle muutama kuiva tomaatti. 






Kommentit

Suositut tekstit