HerkkutattirisottoSattui Rijekan torilla silmiini kuivattuja herkkutatteja ja vieläpä todella edulliseen hintaan. Sillä kohden Kalle-pojalla herahti vesi kielelle. Noita on saatava ja niistä syntyy kaikkea kivaa. Ei ihme että suomalaista herkkutattia viedään Italiaan ja Japaniin valtavia määriä, toki aina saatavuuden mukaan. Jännä sieni, vähän samaa kuin mustatorvisienen kanssa, loistavaa tuoreena, vaan parempaa kuivattuna. Kuivattuna sienen maku vain voimistuu ja on mielestäni silloin herkullisimmillaan. Myös varsin edullista käyttää sillä kuivattua sientä ei tarvitse olla hirmuista määrä jotta sen maku pääsee esiin risotossa. Hyvää vähemmällä, vai miten se meni?
Kuivattu herkkutatti on varsin vaivatonta käyttää. Sienet ovat puhtaita, valmiiksi siivutettuja, valmiita liotukseen. Ne kannattaa laittaa n, 30 min aikaisemmin likoamaan pieneen vesitilkkaa, niin että ne juuri ja juuri peittyvät. Sitten vain liotetut sienet puristaa kevyesti kuiviksi ja hieman pistää veitsellä pienemmäksi. Ja sitten ei missään nimessä heitetä liotusvettä pois, siinähän on makua, käytetään se risotossa.
Viininä minulla oli hyvä, hapokas ja runsaanmakuinen riesling. Joten sitruunaa tai muuta happoa risotto ei kaipaa. Mielestäni sitruuna hieman dominoi tässä. Muuten aineet varsin simppelit ja selkeät. Samaa ohjetta voit käyttää kaikille kuivatuille sienille. 
2 dl risottoriisiä (Arborio)
1 sipuli
40-50g kuivattuja herkkutatteja ( mustatorvisientä tai kanttarellia kuivattuna)
2 dl valkoviiniä
hyvää oliiviöljyä
n. 6-7 dl sienten liotuslientä + kasvislientä
suolaa
mustapippuria
1 rkl voita
50g parmesaania raastettuna
persiljaa


Aloita pienetämällä liotetut sienet ja hienontamalla sipuli. Laita laakeaa kasariin reilusti oliiviöljyä pohjalle ja freesaa sienet sekä sipuli. Lisää riisi kun sipulit ovat muuttuneet kuultaviksi ja anna senkin muuttua kuultavaksi. Lisää varovaisesti parissa erässä valkoviini ja sen jälkeen sienten keitinlientä vähän kerrallaan. Jatka kasvisliemellä. Sekoita risottoa varovaisesti melko usein jotta ei pala pohjaan, vaan muista, nyt ei tehdä puuroa. Anna hautua kypsäksi niin että riisi on al'dente ja tuntuu hampaissa. Lisää lopuksi voi ja parmesaani. Voin tarkoitus on vain antaa risotolle kiilto. Tässä vaiheessa muista että risoton kuuluu olla valuvan löysää, eli jos on jäykkää niin lisää hieman nestettä. Tarjoile heti ja lisää päälle parmesaania ja hienonnettua persiljaa.


Kommentit

Suositut tekstit