Täytetyt kesäkurpitsat


Kesäkurpitsat ovat kevyttä ja itsessään jokseenkin puisevan mautonta ruokaa. Siksi en juurikaan ole aikaisemmin siitä perustanut. Toki harvakseltaan tehnyt, vaan ei koskaan ole ollut se suosikki kuten munakoiso. Kuitenkin tämänkertainen täyte antaa luonnetta ja vahvasti uskottavuutta sille, todella komean ryhdin. Perustäyte on tomaattipyreetä johon sekoitetaan smetanaa, sipulia ja valkosipulia. Vahvasti oreganolla ja timjamilla ryyditettynä. Lisäksi juustoa ja toisiin runsaasti tuoretta basilikaa.
Toiseen pariin halusin kalaa mukaan. Suomessa, kuten kaikkialla muuallakin, ollaan tonnikalan lumoissa ja unohdetaan tämä yksi suunnattoman herkullinen kala, myös säilykkeenä sardiini. Sardiinin maku on kuin luotu kesäkurpitsalle. Jotain vastaavaa kuin säilykemuikuissa, joka myös istuu tähän äärettömän hyvin. Sardiini, tomaatti, valkosipuli, kesäkurpitsa ja juusto yhdessä suorastaan rukoilevat syömään. Lisäksi, ainakin täällä, sardiini on varsin edullinen säilykkeenä ja täten annokselle ei suurta hintaa tule. Seuraksi vihersalaattia ja tuoretta patonkia, muuta tämä ei sitten tarvitsekaan. 





2 keskikokoista kesäkurpitsaa
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tlk pieni tomaattipyreetä
1 dl smetanaa tai ranskankermaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
sitruunanmehua
1 tl makeaa paprikajauhetta
1 tl kuiv. oreganoa
1 tl timjamia
hiven chiliä

1 tlk sardiineja öljyssä
1 pkt mozarellaa
100g juustoraastetta
nippu basilikaa
sitruunan kuorta





Halkaise kesäkurpitsat pituussuunnassa ja koverra siemenet ontoksi jotta saadaan ura täytteelle. Suolaa kevuseti sisältä ja anna itkeä n. 15 min. Valmista täyte hienontamalla sipulit ja freesaa ne pannulla oliiviöljyssä. Lisää oregano ja timjami mukaan. Hetken päästä myös tomaattipyree. Katkaise lämpö ja lisää lopuksi ranskankermaa ja sitruunan mehua, mustapippuria ja suolaa.
Kuivaa kurpitsanpuolikkaat ja jaa täyte niihin. Kasvisversioon lisää reilusti karkeaksi hienonnettua tuoretta basilikaa ja päälle tuoretta mozzarellaa siivuina. Kalaversioon jaa tölkistä sardiinit tomaatttimassan päälle ja raasta hieman sitruunankuorta. Lopuksi juustoraastetta. Paista uunissa +200 niin että juusto on saanut kauniin värin


Kommentit

Suositut tekstit