Polpette Syracusa, syrakusalaiset lihapullat tomaattikastikkeessaSyrakusalaisen syrjäkujan ylle laskeutuu illan hämäryys. Keskipäivän kuumuus helpottaa ja ihmiset lähtevät liikkeelle, kuka mihinkin. Lapset pyörittävät vanhaa viinitynnyrin vannetta kepein. Vanne pitää iloista kolinaa mennessään ja lapset nauravat. Jostain kuuluu vaimeaa kramafonin musiikkia, oopperaa. Ollaan Sisiliassa, vanhassa kreikkalaisperäisessä kaupungissa. Ollaan sisilialaisia, ei italialaisia tai kreikkalaisia, ylpeitä sellaisia. Kuitenkin ruokakulttuuriin ovat molemmat tuoneet vahvasti sen mitä se on ollut ja on vielä tänäänkin. Meri ja sen herkut, lampaat, vasikat, porsaat sun muut. Juustoista puhumattakaan ja leivät tietysti.  
Vanha muori keittiössään katselee vasikanjauhelihanyssäkkää jonka on onnistunut saamaan sunnuntain kunniaksi, tuleehan perhe ja lapsenlapset syömään. Lihapullia ragukastikkeessa on ajatus, vaan öljy käy vähiin. Ollaan syyskuussa eikä uutta oliivisatoa olla vielä saatu. Tapanahan on aina ollut uppopaistaa pyörykät öljyssä ja vasta sen jälkeen lisätä kastikkeeseen. Tänään ei niin voi tehdä. Niinpä muori päättää keitä lihapullat kastikkeessa. Kuinka ollakaan, tuo tapa teki jotain ainutkertaista, täydellisiä, meheviä, kerrassaan uskomattomia pullia. Yksikään lapsenlapsista ei voinut vastustaa niitä. 
Näinhän se meni silloin ja näinhän se meni myös minulla kun ensi kerran omille lapsilleni ja lapsenlapsilleni näitä tein. On aika tullut saattaa tämä herkullinen muotovalio eteenpäin. Tässä reseptissä kreikkalaiseen keittiöön liittyy lihapullien mintun ja timjamin pyhä liitto. Jos olette joskus maistaneet Keftedesejä, kreikkalaisia lihapullia, niin niistä löytyy juuri tuo sydän. 
Polpette Syrakusa

450g vasikan tai naudan paistijauhelihaa
1 sipuli
1 muna
3/4 dl korppujauhoja
50g parmesaaniraastetta
vettä
suolaa
mustapippuria
2 oksaa timjamia 
tuoreminttua maun mukaan, myös kuivattu käy, mielummin paljon

ragukastike (tomaattikastike)
500g paseerattua tomaattia
vettä saman verran tai hieman yli
2 porkkanaa
1 pala selleriä
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulin kynttä
1/4 tl sokeria
suolaa
mustapippuria
chiliä maun mukaan
timjamia
oreganoa
oliiviöljyä tilkka

Aloita valmistamalla ragukastike. Hienonna sipulit ja raasta hienolla terällä juurekset. Freesaa sipulit kasarissa öljyssä hetki. Lisää porkkana- ja selleriraasteet ja jatka freesaamista hetki. Lisää tomaatti ja vesi. Mausta, ole suolan kanssa kuitenkin maltillinen, koska lihapullista tulee suolaa. Anna hautua n. 15 min. Näin saadaan kastikkeeseen hyvä aromi valmiiksi. Kun kastike hautuu valmista jauhelihataikina. Vaivaa kaikki aineet sekaisin käsin tai koneella niin että taikinaan muodostuu hyvä sitko. Pyöritä kylmään veteen kostutetuilla käsin pieniä pyöryköitä ja laita saman tien kastikkeeseen kiehumaan. Pidä kuitenkin lämpö pienellä etteivät hajoa liian kovassa kiehunnassa. Anna hautua hiljaisella tulella vähintään 30 min. Mielummin 45 min. Kastike ei saa kuin varovaisesti poreilla. Tarjoile spagetin kanssa ja päälle parmesaaniraastetta. 

Kommentit

Suositut tekstit