Meksikolainen punakaalipata



On tammikuu ja lähes puoliväli. Täällä Kroatiassa on talvi, kuten Suomessakin. Yöllä oli -10 pakkasta ja se tuntuu täällä. Ei asuntoja ole eristetty kuten kotona Suomessa. Ihan kuin  kaikkialla täällä Välimeren alueella. Ja kun on talvi niin keitot, padat, uuniruoat ovat pop, täälläkin. Tämänkertainen ohje on peräisin ajalta jolloin olin vihannesbisneksessä mukana ja vahvasti. Kerran mietimme äitimuorin kanssa jotta punakaalia käytellään hirmuisen vähän ja kuitenkin se on loistava vihannes. Maultaan valkokaalia reilumpi. Silloin kaksi ruokaa rakastavaa pisti päätään yhteen ja syntyi se alkukeitto josta tämä nykyinen pata on peräisin. On siitä alkukeitosta jo yli 20 vuotta kulunut ja reseptiä on hiottu säännöllisesti täydellisenpään suuntaan.
Toinen joka minua vetää tähän pataan on minun chiliharrastukseni. Kasvattelen kaikkia mahdollisia chililajikkeita jotka vain täällä kasvavat. On jalapenoja, tunisialaisia annuumeja. Erilaisia baccatumeja, Aji Cristal, Manabi Sweet ja Lemondrop. Habanerotyyppisiä chinensejä. Tulisia ja vieläkin tulisempia. Eräitä maailman jytkyimpiä chilejä. Naga Morich, Scotsh Bonnet, Trininad Scorpion, Bhut Jolokia Peach, ym. Jokaisella näillä on oma makunsa ja tyylinsä. Jokainen sopii hieman eri tarkoituksiin. Ovat jotain muuta kuin ne maustehyllyn chilijauhe ja cayannepippuri. Näissä tuoreissa ja itsekuivatuissa on hedelmäisyyttä, luonnetta ja valtava makukirjo sitruunasta persikkaan, hyvin miedosta julman tulisiin. Kaikkia käytetään harkiten ja niin ettei oma suu "pala".
Tämän punakaalikeiton on tarkoitus olla sen verran tulinen kuin jokainen itse tykkää. Vaan niillä peruschilipulvereilla ei tule kuin äitiä suru. Käyttäkää tuoreita chilejä ja mielummin kotimaisia. Heinän puutarha kasvattaa ja sen tuotteita on varsin hyvin suurimmissa marketeissa myynnissä. Kannattaa hankkia kunnon habaneropaketti tätä varten. Muuten ainekset ovat varsin simppelit. Maku ei, se vie mennessään ja lujaa. On tunnettua ettei isokaan kattila oikeassa porukassa viivy kauaa kun pohja paistaa. Tiedän että ehta mexikaanikin saisi sopivan hien ja kiksin tästä, taatusti santsaisi.

Meksikolainen punakaalipata

n. 1 kg punakaalia
3 porkkanaa
2 sipulia
4-5 valkosipulinkynttä
reilu pala selleriä tai varsiselleriä
1 sitruunan kuori ja mehu
tuorechiliä maunmukaan, mielellään habanerotyyppisitä
1 prk papuja
150 g pekonia tai savukylkeä
1 pkt nakeja (iso) tai choriskomakkaraa
2tl juustokuminaa tai tavallista jauhettuna
2 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
suolaa
mustapippuria
1 rkl paprikajauhetta
1 tl sokeria
öljyä
1 kasvisliemikuutio
kunnon loraus balsamicoa
puntti korianteria tai persiljaa
päälle smetanaa tai ranskankermaa

Halkaise kuoritut sipulit ja siivuta. Pilko pekoni tai savukylki pienehköiksi paloiksi. Laita kattilaan hieman öljyä ja lihat sinne kylmään. Anna hautua niin että niistä irtoaa rasva ja hieman saavat väriä. Lisää sipulit ja valkosipulit. Siivuta porkkanat ja tee selleristä n. 1 cm kuutioita. Lisää ne ja jatka kuullottamista. Lisää punakaali hienona suikaleena ja kuullota kaikkia niin  että kaali alkaa pehmetä. Näin saadaan kaikkien kasvisten maku kunnolla esiin. Lisää vettä niin että kaikki peittyy hyvin. Lisää mausteet. Anna kiehua hetki ja paista sillä välin nakkipalat pannulla öljyssä ja lisää keittoon. Jatka kypsennystä n. 60 min. Lisää pavut ja anna vielä muhia 15 min. Tarkista maku ja lisää tuore korianteri tai persiljasilppu. Tarjoile smetanan tai ranskankerman ja paahtoleivän kera.

Tästä saa loistavan kasvisvaihtoehdon kun käyttää lihan ja makkaran tilalla tuplasti papuja ja paahdettua paprikakuutioita. Myös parsakaali sopii joukkoon. Lisäksi savupaprikajauhetta antamaan savuista makua. Toimii loistavasti myös näin.


Kommentit

Suositut tekstit